Uit: De Bevelander, 7 september 2010

Door: Marcel Van Der Voort

WEMELDINGE – Het dorp Wemeldinge is bekend van de kunstroute. De Stichting Kunstdorp Wemeldinge moet ervoor zorgen dat er nog meer kunst- en culturele activiteiten in deze plaats komen.

Schilderes Greet Lyklema vindt het prachtig dat er meer kunstactiviteiten in haar dorp komen (foto Carrie Frederiks).

” In 2008 is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen kunst en toerisme. Inmiddels is duidelijk dat Wemeldinge op de vijfde plaats staat als het gaat om kunst in Zeeland”, legt voorzitter Peter Koelemij van de genoemde stichting uit. Dat is de reden waarom mensen die de kunst een warm hart toedragen vorig jaar de stichting zijn begonnen. Koelemij: “Wij willen met name meer activiteiten voor kunstenaars; meer kunst in de openbare ruimtes en jaarlijks een kunst- en cultuuractiviteit. Dat laatste kan van alles zijn. Bijvoorbeeld muziek vanaf platbodems in de haven of videokunst.” En voegt eraan toe: “Wij willen Kunstdorp Wemeldinge breder maken dan uitsluitend voor de kunstenaars. Het is bedoeld voor kunst met een kleine en een grote K. Kunst is voor iedereen.”

Oosterschelde
In Wemeldinge wonen relatief veel kunstenaars. Hoe komt dat? “De kunstenaars hebben altijd iets met de Oosterschelde. Ik denk dat dit te maken heeft met hun vestiging. Het zou ook een ‘zwaan kleef aan’ effect kunnen zijn”, meldt hij. Schilderes Greet Lyklema woont in de Dorpsstraat. In haar buurt wonen verschillende kunstenaars of hebben er hun atelier. “Kunstenaar komen hier omdat het een mooi dorpje is. Er wonen van oudsher kunstenaars en dat heeft inderdaad een aanzuigende werking. Ook ik hoor van schilders dat ze graag naar Wemeldinge toe willen“, En meldt even later: “Kunst is altijd belangrijk in een mensenleven. En het heeft Wemeldinge meer cachet gegeven. Dat merk ik ook tijdens de kunstroute die in het dorp wordt gehouden. De mensen komen dan in huizen en tuinen. Ik vind het fantastisch dat de Stichting Kunstdorp Wemeldinge het breder wil trekken dan schilders en beeldhouders en ook ruimte geeft aan dichters en toneelspelers.”


Geef een reactie